EnergiaEki

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?


Kun kilpailuttaa tai tekee uutta sähkösopimusta, vastaan tulee määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Miten nämä sopimukset eroavat toisistaan ja kumpi kannattaisi valita?

Kilpailuta sähkösopimus

 

Yksinkertaistettuna määräaikainen sähkösopimus on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat välttää hintojen vaihtelun riskiä ja pystyä ennakoimaan sähkölaskun suuruuden. Sähköyhtiö kuitenkin hinnoittelee käytännössä aina riskin mukaan sopimukseen. 

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on puolestaan sopivin silloin, kun haluat maksaa sähköstä markkinahinnan nyt ja tulevaisuudessa, siihen kuuluvine riskeineen. Toistaiseksi voimassa olevan sopimustyypin yksi etu on se, ettei siihen tarvitse sitoutua vaan sen voi vaihtaa halutessaan toiseen pikaisestikin. Toisaalta sopimus ei sido sähkön myyjääkään, mikä käytännössä näkyy muuttuvina hintoina ja ehtoina.

 

EnergiaEki kilpailuttaa mm.

 

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on huoleton valinta

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on käytännössä vakituinen sähkösopimus, joka päättyy vasta, kun asiakas irtisanoo sen. Tällainen sopimus sopiikin sinulle, joka kaipaat jatkuvaa sopimusta, jonka voi halutessaan vaihtaa toiseen sopimukseen.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta voi olla kiinteä tai muuttuva. Jos sopimuksessa on kiinteä hinta, tulee sähkönmyyjän ilmoittaa mahdollisista hinnanmuutoksista 30 vuorokautta etukäteen, jos ei muuta ole sovittu. Tällöin asiakkaalla on aikaa kilpailuttaa ja vaihtaa sähkösopimus ennen uuden hinnan voimaan astumista.

Jos muuttuva hinta perustuu pörssisähkön hintaan, ei hinnanmuutoksista ilmoiteta erikseen. Spot-hintaisessa sähkösopimuksessa hinta vaihtelee ajantasaisesti Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaan. Se sopii matalaan kulutukseen ja sinulle, joka olet valmis seuraamaan sähkön hintaa ja ohjaamaan sähkönkulutusta.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi vaihtaa toiseen sopimukseen tai irtisanoa milloin tahansa. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa.

Vertaile toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia tästä!

 

 

Määräaikainen sähkösopimus sopii hintatietoiselle

Määräaikainen sopimus on sidottu määräaikaiskauteen, jonka pituus on yleensä 12–36 kuukautta. Käytännössä kuitenkin kuluttajaa määräaikaisuus voi lain nojalla sitoa vain 24 kuukautta, jonka jälkeen kuluttajana voit vapaasti irtisanoa sopimuksen. Määräaikaisessa sähkösopimuksessa on useimmiten kiinteä hinta koko sopimuskauden ajaksi. Se sopiikin erityisesti sinulle, joka haluat ennakoida sähkölaskusi suuruutta.

Määräaikainen sähkösopimus sitoo sekä sähkönmyyjää että asiakasta. Sähkönmyyjä sitoutuu tarjoamaan samat ehdot koko sopimuskauden ajalle, ja asiakas sitoutuu samaan sopimukseen koko määräaikaiskaudeksi. Määräaikaisen sähkösopimuksen voi kuitenkin irtisanoa, jos muutat pois asunnosta. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa.

Kun määräaikainen sähkösopimuksesi on päättymässä, saat yleensä hyvissä ajoin tarjouksen uudesta sopimuksesta. Jos et ole tehnyt uutta sopimusta ennen sopimuksen päättymistä, astuu voimaan toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Sähköt eivät siis katkea, vaikka unohtaisit uusia sopimuksesi.

Määräaikaisia sähkösopimuksia on nykyisin käytännössä kahta päätyyppiä: 1) Perinteisempi kiinteähintainen sähkösopimus, jossa kWh-hinta on muuttumaton ja sen lisäksi peritään mahdollisesti vakiosuuruinen perusmaksu. 2) Hybridimallinen, joka eroaa perinteisestä sopimustyypistä siten, että kulutuksen mukainen kiinteä kWh-hinta on tyypillisesti hieman edullisempi, mutta sen päälle lasketaan lisäksi kunkin hetken pörssihinnan mukainen kulutusvaikutus.

Vertaile määräaikaisia sähkösopimuksia tästä!

 

Sähkösopimus asiantuntijan avulla

EnergiaEkin kilpailuttamana saat juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen. Kilpailutettu hinta on varmuudella kilpailukykyinen. Keitä vaikka kuppi kahvia, nosta jalat pöydälle ja anna Ekin hoitaa kilpailutus puolestasi!

Eki on helppo

Kilpailutat sähkösopimuksen minuuteissa ja tarjousten vertailu on yksinkertaisesti helppoa!

Täysin ilmainen

Palvelu on kilpailuttajalle täysin maksuton.

Parhaat sopimukset

Kilpailuttamalla sähkösopimuksen voit säästää helposti jopa satoja euroja vuodessa.