EnergiaEki

Aurinkopaneelien rakennuslupa ja muut lupa-asiat


Tarvitaanko aurinkopaneeleille rakennuslupa? Miksi tarvitset luvan järjestelmän liittämisestä sähköverkkoon? Vaaditaanko aurinkopaneelien asentajalta asennuslupa? Lue tästä, mitä aurinkopaneelijärjestelmien lupa-asioista on hyvä tietää.

Kilpailuta aurinkopaneelit

 

Aurinkopaneelit ja rakennuslupa – tarvitaanko sitä?

Aurinkopaneelien hankkimiseen liittyy muutamia lupa-asioita, jotka kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen järjestelmän hankkimista. Näin lupien hakeminen ja päätösten odottaminen eivät viivästytä projektiasi.

Heti alkuun aurinkopaneelihankintaa miettiessäsi kannattaa selvittää, vaatiiko aurinkopaneelien asentaminen rakennus- tai toimenpidelupaa. Monissa paikoissa aurinkopaneelien asentaminen ei vaadi lupia, toisinaan pelkkä ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan riittää. On myös mahdollista, että edes ilmoitusta ei tarvita.

Tarvittavista luvista ja niihin liittyvistä asioista saat tietoa kuntasi rakennustarkastajalta. Oman kuntasi rakennusvalvonnan yhteystiedot löydät helpoiten googlaamalla tai suuntaamalla suoraan kunnan verkkosivuille.

 

 

Milloin aurinkopaneeleille tarvitaan rakennuslupa?

Luvan tarvitsemiseen ja sen hakemiseen vaikuttaa muun muassa se, mihin aurinkopaneelit asennetaan ja minkälaiseen rakennukseen ne asennetaan. Periaatteessa rakennuslupa aurinkopaneeleille tarvitaan vain, jos järjestelmän asentaminen vaikuttaa merkittävästi kaupunkikuvaan tai ympäristöön.

Rakennuslupa voidaan vaatia isojen aurinkosähköjärjestelmien asentamiseen ja silloin, jos aurinkopaneelijärjestelmä asennetaan rakennukseen tai alueelle, joka on suojeltu tai kulttuurihistoriallisesti merkittävä. Tällöin aurinkopaneelijärjestelmän asentaminen voi siis olla myös kokonaan kielletty. Harkinta luvan myöntämiseksi tehdään aina tapauskohtaisesti.

Jos aurinkopaneelit asennetaan uudisrakennukseen, lupa-asiat hoidetaan muiden lupien hankkimisen yhteydessä.

Loppujen lopuksi rakennus- tai toimenpideluvan tarve ja sen hakeminen kuitenkin vaihtelevat kunnan mukaan, joten hankintaa suunnitellessa ei lopulta auta kuin ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan.
 

Liittämislupa sähköverkkoon

Aurinkosähkön tuottamiseksi aurinkopaneelijärjestelmä on kytkettävä sähköverkkoon. Aurinko­sähkö­järjestelmän liittäminen sähköverkkoon edellyttää liittämisluvan hankkimista sähköverkkoyhtiöltä.

Verkkoyhtiöön kannattaa olla yhteydessä jo ennen kuin olet tehnyt päätöksen aurinkopaneelijärjestelmän hankinnasta. Näin varmistetaan, että järjestelmän tekniset vaatimukset täyttyvät.

Verkkoyhtiö myös ohjeistaa järjestelmän verkkoon kytkemisen. Kytkennän voi tehdä vain pätevä sähköurakoitsija. Sähköurakoitsija varmistaa, että kaikki sähkötyöt tehdään turvallisesti ja määräysten mukaisesti.

Sähköurakoitsija ilmoittaa aurinkopaneelijärjestelmän verkkoon kytkennästä verkkoyhtiölle. Ilmoitus tulisi tehdä hyvissä ajoin ennen järjestelmän suunniteltua käyttöönottoa, viimeistään pari viikkoa aikaisemmin.

Jos ostat aurinkopaneelijärjestelmän avaimet käteen -pakettina, johon kuuluu järjestelmän asennus, sinun ei välttämättä tarvitse olla itse yhteydessä verkkoyhtiöön riippuen valitsemasi toimijan palvelun laajuudesta. Asia kannattaa varmistaa myyjältä kauppojen tehdessä.

 

Muista! Jotta voit siirtää sähköä takaisin verkkoon, tulee sinulla olla sähkölle ostaja. Tee siis sopimus ylijäämäsähkön myynnistä jo ennen kuin aurinkopaneelit kytketään verkkoon.

 

 

Asennuslupa – Kuka voi asentaa aurinkopaneelit?

Aurinko­paneeli­järjestelmän kiinnikkeet voi asentaa itsekin, mutta järkevintä on jättää järjestelmän asentaminen kokonaan ammattilaisen vastuulle. Aurinkopaneelien ammattimainen asennus varmistaa niiden oikeanlaisen toiminnan ja säästää sinut turhilta ongelmilta tulevaisuudessa. Jos ryhdyt asennuspuuhiin itse, voi se vaikuttaa esimerkiksi kotivakuutuksen kattavuuteen tai paneeleiden takuuseen.

Aurinkosähköjärjestelmien sähkötyöt vaativat erikoisosaamista ja ammattitaitoa. Verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien sähkötyöt saa suorittaa vain sähköalan ammattilainen, jolla on sähköasennusoikeudet. Sähköurakoitsija tarkastaa verkkoon kytkettävän aurinko­sähkö­järjestelmän asennukset ennen järjestelmän käyttöönottoa.

Asentajien pätevyys kannattaa tarkistaa, jotta voit varmistua siitä, että järjestelmäsi asennus ei aiheuta ongelmia tulevaisuudessa. Paneelit ja asennuspalvelu kannattaakin kilpailuttaa ja tilata asiantuntevalta sähköurakoitsijalta.

Jos järjestelmää ei kytketä verkkoon, käyttöönottotarkastusta ei vaadita. Esimerkiksi veneeseen tai matkailuautoon asennettavia paneeleita ei kytketä verkkoon. Tällöin myös asennustyöt voi tehdä itse, jos osaamista on riittävästi. Mikäli teet asennustyöt itse, on tärkeää ottaa huomioon turvallisuusvaatimukset ja muistaa, että esimerkiksi tapaturman sattuessa olet itse vastuussa. Toisin sanoen, jos et tiedä tarkalleen mitä olet tekemässä, homma kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi.

 

Kuka hankkii aurinkopaneelien asentamiseen vaadittavat luvat?

Aurinkopaneelien asentamiseksi tarvittavien lupien hakeminen on sinun vastuullasi, ja sinun tuleekin selvittää esimerkiksi rakennusluvan tarve kuntasi rakennusvalvonnasta. Monesti aurinkopaneelit myyvä ja asentava yritys on kuitenkin apunasi myös lupa-asioissa.

Vaivattomin tapa hankkia aurinkopaneelit kotiin on kilpailuttaa järjestelmä avaimet käteen -asennuksena luotettavien myyjien kesken. Tällöin yritys varmistaa kanssasi, että prosessi sujuu ja saat aurinkopaneelit katollesi mahdollisimman helposti oikein asennettuna.

 

 

Muista nämä lupa-asiat, kun hankit aurinkopaneelit

 

Ole ajoissa asialla

  • Aurinko­paneeli­järjestelmän asentaminen voi edellyttää erilaisia lupia ja ilmoituksia, jotka vaihtelevat alueellisesti ja järjestelmän koosta riippuen.
  • Lupien hakeminen on aurinkopaneelien omistajan vastuulla. Jos ostat järjestelmän avaimet käteen -asennuksena, varmista hoitaako myyjä lupahakemukset puolestasi.
  • Selvitä lupiin liittyvät asiat ajoissa. Esimerkiksi aurinkopaneelijärjestelmän kytkemisestä verkkoon tulisi ilmoittaa verkkoyhtiölle viimeistään pari viikkoa ennen järjestelmän suunniteltua käyttöönottoa.

Käytännöt vaihtelevat

  • Aurinkopaneelien asentaminen voi vaatia rakennusluvan, toimenpideluvan tai ilmoituksen. Aina mitään lupaa tai ilmoitusta ei tarvita. Asia tulee tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta.
  • Rakennuslupa voidaan vaatia, jos:
    • aurinko­sähkö­järjestelmä vaikuttaa merkittävästi kaupunkikuvaan tai ympäristöön
    • rakennus tai alue on suojeltu
    • rakennus tai alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä

Järjestelmän kytkeminen verkkoon

  • Verkkoyhtiö liittää aurinko­sähkö­järjestelmän sähköverkkoonsa. Laitteistoa ei saa kytkeä verkkoon luvatta. 
  • Verkkoyhtiö tarkistaa, että laite ja asennus täyttävät tekniset vaatimukset verkkoon kytkemiseksi.
  • Verkkoon kytkettävän aurinko­sähkö­järjestelmän asennuksessa tehtävät sähkötyöt voi tehdä vain asentaja, jolla on sähköasennusoikeudet.
  • Jos asennusta ei tehdä vaadittavin tavoin, se voi vaikuttaa esimerkiksi vakuutuksien ja takuiden laajuuteen.

Pientuottajan sähkösopimus

Ekstravinkki: Varmista kotivakuutuksesi laajuus

Muista varmistaa, että aurinko­sähkö­järjestelmä sisällytetään kotivakuutukseesi. Ota ajoissa yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja selvitä, miten aurinkopaneelijärjestelmän asennus vaikuttaa kotivakuutukseesi ja tuleeko vakuutukseen tehdä asennuksen myötä muutoksia.

 

 

Kilpailuta aurinko­sähkö­järjestelmä ja arvioi tarjouksista kuinka paljon investointi sinulle tuottaa!