EnergiaEki

Aurinkopaneelien asentaminen


Aurinkopaneelien asennus on syytä tehdä huolellisesti, eikä turvallisuuteen liittyviä asioita tule laiminlyödä. Millaisia asioita aurinkopaneelien asentamisessa pitää ottaa huomioon? Lue tästä!

Kilpailuta aurinkopaneelit

Tässä artikkelissa teen katsauksen aurinkopaneelien asentamiseen liittyviin asioihin:

Miten aurinkopaneelien kiinnikkeet valitaan ja mitä kaapeloinnissa on tärkeää ottaa huomioon? Voiko paneelit asentaa itse? Milloin aurinkopaneelit kannattaa asentaa seinään tai maahan?

Onnistuuko aurinkopaneelien asentaminen niin pelti- kuin tiilikatollekin? Entä mökille, veneeseen tai matkailuautoon? Kannattaako aurinkopaneelit asentaa talvella? Voiko aurinkopaneeleista saada kotitalousvähennystä?
 

 

Aurinkopaneelien kiinnitys, johdot ja kaapelointi

Aurinkopaneelien asennusprosessi sisältää paneelien kiinnittämisen (useimmiten katolle, mutta joskus myös seinään tai maahan), invertterin asennuksen, kaapeloinnin ja sähköjärjestelmään kytkemisen.

Aurinkopaneelien kiinnikkeet valitaan kattomateriaalin ja aurinkopaneelien koon mukaan. Kiinnikkeiden tulee olla luotettavat ja kestävät: niiden täytyy kestää kuormaa ja erilaisia sääolosuhteita. Suomessa erityisesti pakkaset ja lumi vaikuttavat kiinnikkeiden kestävyysvaatimuksiin.

DC- ja AC-kaapelit muodostavat aurinkopaneelijärjestelmän kaapeloinnin. Sääolosuhteiden vuoksi myös kaapeleiden ja liittimien tulee kestää esimerkiksi lämpötilan ja kosteuden vaihteluita.

Johdotus ja kaapelointi onkin toteutettava huolellisesti, jotta voidaan varmistua järjestelmän luotettavasta toiminnasta. Kaapeloinnissa tehdyt virheet voivat aiheuttaa jopa tulipalon, joten paloturvallisuus on syytä ottaa erityisen hyvin huomioon.
 

Voiko aurinkopaneelit asentaa itse?

Aurinko­paneeli­järjestelmän voi periaatteessa asentaa itse, mutta käytännössä se ei ole juuri koskaan suositeltavaa. Vaikka kustannuksissa säästäminen saattaa houkutella, voi itse tehdystä asennuksesta aiheutua lopulta lisäkustannuksia: esimerkiksi onnettomuuden sattuessa et välttämättä saa korvauksia vakuutusyhtiöltäsi, ja järjestelmän takuu saattaa raueta. Kannattaa myös muistaa, että saat kotitalousvähennyksen asennustyön kuluista.

Aurinko­paneeli­järjestelmän asennus on monivaiheinen prosessi, ja se vaatii asiantuntemusta. Virheellinen asennus saattaa aiheuttaa ongelmia ja vaaratilanteita. Ammattilainen varmistaakin, että aurinkopaneelit asennetaan oikein ja turvallisesti.

Kun aurinkopaneelit asennetaan verkkoon, eli on-grid, tarvitaan työhön aina sähköurakoitsija, joka tarkastaa järjestelmän asennukset ennen sen käyttöönottoa.

Off-grid-asennus taas on yksinkertaisempaa, eikä silloin tarvita oikeuksia sähkötöihin. Off-grid-asennukset ovat suosittuja mökkiolosuhteissa ja liikkuvissa kohteissa kuten veneissä ja matkailuautoissa, joita ei ole kytketty sähköverkkoon. Muista kuitenkin aina turvallisuus ja vastuusi sen toteutumisesta.

Mikäli päätät asentaa aurinkopaneelit itse, ota selvää vakuutuksista ja takuista ja ennen kaikkea siitä, miten aurinkopaneelien asentaminen itse vaikuttaa niiden kattavuuteen. Jos et tiedä tarkalleen mitä olet tekemässä, homma kannattaa aina jättää ammattilaisen tehtäväksi.

 

 

Aurinkopaneelien katto-, seinä- ja maa-asennus

Aurinkopaneelit voidaan asentaa kaikille kattotyypeille ja -materiaaleille, oli kyseessä sitten esimerkiksi peltikatto, tiilikatto tai huopakatto. Katon kunto on kuitenkin tärkeää selvittää ennen paneeleiden asentamista. Aurinkopaneelit ovat katolla kymmeniä vuosia, joten mahdollinen kattoremontti on hyvä tehdä ennen aurinkopaneelien asentamista.

Aurinkopaneelit asennetaan katolle yleensä lappeen suuntaisesti. Aurinko­paneeleiden oikeaoppinen asennus ei vahingoita kattoa.

Jos katto ei sovellu aurinkopaneelien asentamiseen tai se ei muuten ole optimaalinen paikka aurinkopaneeleille, voidaan paneelit asentaa myös seinälle tai maahan. Tärkeintä on löytää paikka, jossa paneelit saavat mahdollisimman paljon auringonvaloa ilman varjostuksia.

Aurinkopaneelien seinäasennus voi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos seinäpinta on suoraan kohti etelää. Maa-asennus puolestaan sopii hyvin etenkin suurempien aurinkopaneelijärjestelmien toteuttamiseen esimerkiksi maatilalla, jos navetan tai muun ulkorakennuksen katon pinta-ala ei riitä toivotun kokoiselle aurinko­sähkö­järjestelmälle.

On hyvä huomioida, että maa-asennukseen tarvitaan paljon tilaa, vaikka kyseessä ei olisi erityisen suuri järjestelmä. Järjestelmä on sijoitettava niin, että se ei aiheuta vaaraa ihmisille tai eläimille – eikä toisaalta kukaan pääse vahingoittamaan järjestelmää. Maahan asennettava aurinkopaneelijärjestelmä voikin olla järkevää aidata.

Lisäksi järjestelmän sijaintia suunniteltaessa on otettava huomioon esimerkiksi ympäristössä kasvavat puut, jotka luovat varjoja maassa sijaitseville paneeleille helpommin kuin korkeammalla katolla sijaitseville paneeleille. Mahdolliset varjostukset heikentävät aurinkopaneelien tuottoa. Mikäli varjostuksilta ei syystä tai toisesta pysty välttymään, kannattaa harkita aurinko­sähkö­järjestelmää mikroinverttereillä, sillä keskusinvertterillä yksittäisenkin paneelin varjostus vähentää koko järjestelmän tuottoa.

 

Aurinkopaneelien asennustelineet ja asennuskulma

Aurinkopaneelien asennustelineet ja -kiskot valitaan sen mukaan, mihin paneelit asennetaan. Asennustelineiden tarkoitus on pitää aurinkopaneelit tukevasti paikoillaan ja varmistaa niiden optimaalinen kulma. Laadukas asennusteline on tärkeä osa aurinkopaneelijärjestelmää ja vaikuttaa järjestelmän kestävyyteen.

Aurinkopaneelien asennuskulma on tärkeä tekijä järjestelmän tehokkuuden kannalta. Oikea asennuskulma valitsemalla varmistetaan, että aurinkopaneelit saavat mahdollisimman paljon auringonvaloa ja tuottavat mahdollisimman paljon sähköä.

Useimmiten aurinkopaneelit asennetaan katon mukaiseen kulmaan. Yleensä asennuskulma on 30–45 astetta. Tasakatolla ja maa-asennuksissa oikean kallistuskulman saamiseksi käytetään asennustelineitä.

 

Aurinkopaneelien asentaminen mökille, veneeseen ja matkailuautoon

Aurinkopaneelien asentaminen mökille, veneeseen tai matkailuautoon on kätevä tapa tuottaa sähköä, kun kohteita ei ole kytketty sähköverkkoon. Aurinkopaneelien tuottamalla sähköllä lataat laitteesi, pidät ruoat kylminä ja valot päällä.

Kun asennat aurinkopaneeleita mökille, veneeseen tai matkailuautoon, varmista, että asennuspaikka on turvallinen ja paneelien kiinnitys kestävä. Etenkin veneessä tai matkailuautossa voi olla aika ajoin tarpeen tarkistaa paneelien kiinnitys matkanteon jäljiltä. Liikkuvaan kohteeseen aurinkopaneeleja asennettaessa on tärkeää miettiä, miten paneelit sijoittaa niiden tuottaman sähkön maksimoimiseksi.

Off-grid kohteissa kannattaa muistaa huomioida myös akku. Suurimmassa osassa off-grid toteutuksia sähköä tarvitaan myös silloin kun aurinko ei paista, ja tätä varten järjestelmässä on oltava akku.

 

 

Aurinkopaneelien asennus talvella

Aurinkopaneelit voidaan asentaa myös talvella. Aurinkopaneelien hankkiminen on huomattavasti suositumpaa kesällä, joten talvella saat paneelit todennäköisesti kotiisi nopeammin kuin kesällä asennusjonojen ollessa pidempiä.

Toisaalta itse asennustyö voi viedä talvella enemmän aikaa. Turvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota talvella – varsinkin, jos katolle on kertynyt lunta ja jäätä.

Edellä mainituista syistä myös syksy ja kevät ovat otollista aikaa asennuttaa aurinkopaneelit: asennusjonot ovat lyhyempiä kuin kesällä ja sääolosuhteet aiheuttavat vähemmän haasteita kuin talvella. Muista kuitenkin, että järjestelmän tilauksesta asennukseen menee aikaa, joten kilpailuta aurinko­sähkö­järjestelmä hyvissä ajoin ennen toivottua asennusajankohtaa.

Hyvä puoli talvella tehtävässä asennuksessa on se, että paneelit ovat valmiina katollasi heti talven taittuessa kevääksi, ja saat näin käyttöösi myös kevätauringon tuottaman sähkön. Pääset hyötymään kevätauringon tuottamasta sähköstä, kun naapurisi vielä harkitsee hankintaansa. Keväällä aurinko­sähkö­järjestelmän tuotto on yleensä myös suurimmillaan, kun ilma on vielä viileä mutta päivä alkaa olla pitkä.

 

Aurinkopaneelien asennus ja kotitalousvähennys

Aurinkopaneelien asennustöistä ja ylläpidosta voi hakea kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys pienentää hankinnan kustannuksia, joten se kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Kotitalousvähennystä saa kotona ja vapaa-ajan asunnolla tehdyistä töistä.

Vuonna 2023 kotitalousvähennystä voi saada enintään 2 250 euroa. Omavastuu puolestaan on 100 euroa.

Lisätietoa ja ohjeet kotitalousvähennyksen ilmoittamiseen löydät verottajan verkkosivuilta.

 

 

 

Kilpailuta aurinko­sähkö­järjestelmä ja arvioi tarjouksista kuinka paljon investointi sinulle tuottaa!