EnergiaEki

Yleisimmät kysymykset aurinkopaneeleista


Kilpailuta aurinkopaneelit

Aurinkopaneelien hyödyntäminen kotitaloudessa on vielä suhteellisen uusi ja monille melko vieraskin asia. Kiinnostuksen herättyä ilmenee yleensä myös paljon kysymyksiä. Lue alta Ekin vastaukset yleisimpiin kysymyksiin!

 

Mistä tiedän, kannattaako minun hankkia aurinko­sähkö­järjestelmä?

Aurinkopaneelien hankinta on pääsääntöisesti kannattavaa kenelle tahansa omakoti- tai rivitaloasukkaalle – tai miksipä ei koko taloyhtiölle! Lue tästä lisää kuinka paljon aurinko­sähkö­järjestelmä tuottaa tai kuinka kannattavia aurinkopaneelit ovat taloudellisesti.

 

 

Miten aurinko­sähkö­järjestelmä toimii?

Aurinkopaneelien toiminta perustuu valosähköilmiöön, jonka avulla paneelien aurinkokennot muuttavat auringon säteilyn sähköksi. Paneelien tuottama sähkö kulkeutuu kaapeleita pitkin vaihtosuuntaajalle, eli invertterille, jonka tehtävä on muuttaa paneelien tuottama tasasähkö (DC) käyttökelpoiseksi vaihtosähköksi (AC). Invertteri on kytketty kiinteistön sähkökaapin pääsulakkeisiin, joiden kautta tuotettu sähkö ohjataan sähköä käyttäviin laitteisiin.

Ylimääräinen sähköntuotanto, jota ei saada käytettyä kohteessa, ohjataan automaattisesti sähkömittarin kautta sähköverkkoon. Sähkönmyyjäsi ostaa tuottamasi ylimääräisen sähkön mikrotuotantosopimuksella, jolloin saat siitä hyvän korvauksen. Sähkönmyyjäsi toimittaa sinulle myös automaattisesti sähköä silloin, kun paneelisi eivät tuota tarpeeksi.

Lue tästä lisää miten aurinkopaneelijärjestelmä toimii tai mitä aurinko­sähkö­järjestelmään kuuluu.

 

Paistaako aurinko Suomessa tarpeeksi aurinkopaneelien hyödyntämiseen?

Suomessa on mahdollista tuottaa jopa kolmasosa vuosittaisesta energiantarpeesta oikein mitoitetulla aurinko­sähkö­järjestelmällä. Alkukevään viileällä ja aurinkoisella kelillä aurinkopaneelien sähkön­tuotto­teho on parhaimmillaan, ja kesäisin aurinko paistaa meillä pitkään, jonka ansiosta Suomen olosuhteissa tuotetaan aurinko­energiaa yhtä tehokkaasti kuin muuallakin Euroopassa. Aurinkosähkön tuotto on parhaimmillaan maaliskuun alusta aina syyskuun lopulle saakka.

Lue tästä lisää aurinkopaneelien tuotosta.

 

 

Haittaavatko pilvi- tai sadepäivät aurinko­paneeleiden tuotantoa?

Vaikka kirkas ja pilvetön sää onkin kaikista optimaalisin paneelin tuoton kannalta, aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös pilvisellä säällä. Kun tuotantoa ei ole tarpeeksi, sähköyhtiösi toimittaa sinulle sähköä normaaliin tapaan. Järjestelmien vuosituottoarviot on laskettu Suomen keskiarvoisen vuosittaisen säteilymäärän mukaan eli pilvisten päivien vaikutus on aina huomioitu.

 

Kestävätkö aurinkopaneelit talvella?

Myyjäverkostomme luotettavien toimijoiden tarjoamat aurinko­sähkö­järjestelmän komponentit ovat suunniteltuja Suomen ilmastoon. Järjestelmän komponenteissa on otettu huomioon mahdolliset tuuli- ja lumikuormat sekä talven kova pakkanen. Aurinkopaneeleja hankkiessa on tärkeää varmistaa, että komponentit tosiaan on suunniteltu siihen ilmastoon johon ne on tarkoitus asentaa.

 

 

Minkä kokoinen aurinko­sähkö­järjestelmä minun pitäisi hankkia?

Oikein tehty mitoitus on tärkeää, jotta et maksa turhaan liian suuresta järjestelmästä! Liian suuri määrä aurinkopaneeleita pienentää järjestelmän hyötysuhdetta. On siis suositeltavaa kääntyä aina ammattilaisen puoleen mitoituksessa. Tee tarjouspyyntö ja alueesi myyjät auttavat sinua valitsemaan tarpeisiisi sopivan järjestelmän. Mitoituksessa on tärkeää ottaa huomioon myös mahdollisesti tulevaisuudessa kasvava energian tarve – aurinkopaneelien elinkaari on useita vuosikymmeniä!

Lue tästä lisää aurinko­sähkö­järjestelmän ammattimaisesta mitoituksesta.

 

Mitä jos tuotan enemmän sähköä kuin mitä kulutan?

Kunhan sinulla on tuotantokäyttöpaikalle mikrotuotantosopimus, sähköyhtiösi ostaa ylimääräisen sähkön sinulta automaattisesti! Saat sähköstä yleensä sähköpörssin tuntihintojen mukaisen korvauksen. Tuntihinnat ovat tyypillisesti korkeimmillaan päiväsaikaan, eli juuri silloin kun ylituotantoa yleisimmin syntyy. Jos talossasi ei ole riittävästi sähkönkulutusta, sähkönmyyjäsi ostaa automaattisesti järjestelmän tuottaman ylimääräisen sähkön. Hinta hyvitetään sähkölaskussasi kuukausittain tuotantopäiväkohtaisesti.

 

Maksavatko aurinkopaneelit ikinä itseään takaisin?

Aurinko­sähkö­järjestelmällä säästät vuosittaisessa sähkölaskussa huomattavia summia! Oikein mitoitettu järjestelmä maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa ja sijoitetun pääoman vuosittainen ”säästötuotto” on yleensä 8–12 %. Jos sijoitat esim. 10 000 euroa aurinkopaneeleihin, voit saada jopa 25 000 euron säästön vuosien kuluessa: aurinkopaneeleilla on tyypillisesti 25 vuoden tuotantotakuu. Tässä sijoituksessa ei ole riskiä sen arvon menetyksestä. Sijoittamalla aurinkosähköön säästät siis selkeää rahaa.

Aurinkopaneelit lisäävät kiinteistön omavaraisuusastetta ja parantavat sen energiatehokkuutta. Samalla ne nostavat myös kiinteistön arvoa!

Lue tästä artikkeli paneelien taloudellisesta kannattavuudesta.

 

 

Vaatiiko aurinko­sähkö­järjestelmä huoltoa?

Tavallisesti aurinkopaneelijärjestelmää ei tarvitse itse huoltaa. Sadevesi riittää pitämään paneelien pinnan puhtaana, joten niiden peseminen ei ole normaalisti tarpeellista. Myös lumi valuu paneelien pinnalta nopeasti alkukeväällä, kun aurinko alkaa paistaa. Todella lumiset tai likaiset aurinkopaneelit voidaan puhdistaa varovaisuutta noudattaen. Otathan kuitenkin aina yhteyttä ammattilaiseen ennen paneeleiden huoltoa!

 

Mitä jos aurinkopaneeli menee rikki tai aurinko­sähkö­järjestelmään tulee vika?

Otathan aina ensin yhteyttä aurinkopaneelijärjestelmän myyjään, jos havaitset järjestelmässä vian! Kaikki takuuasiat hoituvat yleensä myyjän kautta. Viallinen tai rikkinäinen paneeli tulee ensisijaisesti vaihdattaa tai korjauttaa ammattilaisen toimesta, jotta vältytään takuun raukeamiselta.

 

Mitä eroa on yksi- ja kolmivaiheisilla aurinkosähköjärjestelmillä?

Yksivaihejärjestelmä syöttää tuotettua aurinko­energiaa vain vaiheeseen, johon se on kytketty, jolloin et välttämättä pysty hyödyntämään tuotettua sähköä kaikkeen sähkönkulutukseesi. Kolmivaihejärjestelmä tuottaa aurinko­energiaa kaikkiin kolmeen vaiheeseen tasaisesti.

 

Mitä tarkoittaa avaimet käteen -palvelu?

Avaimet käteen -periaatteella viitataan ‘kaiken kattavaan’ palveluun, jossa asiakkaan oma vaiva jää minimaaliseksi. Palveluun kuuluu esimerkiksi järjestelmän mitoittaminen, asennus, ilmoitus- ja rekisteröintiasiat sekä asiakas- ja tukipalvelut. Käytännössä kaikki järjestelmän hankintaan ja käyttöönottoon liittyvät asiat hoidetaan puolestasi. Tämä on valtaosalle helpoin ja paras vaihtoehto hyvän lopputuloksen varmistamiseksi.

 

 

Voinko itse asentaa aurinkopaneelit?

Sähkötöiden tekeminen Suomessa on luvanvaraista. Laadukkaat aurinkopaneeli- ja invertterimaahantuojat edellyttävät aina koulutetun asentajan, jotta takuut pysyvät voimassa.

 

Saako aurinkopaneeleista kotitalousvähennystä?

Yksityishenkilönä olet oikeutettu saamaan verovähennystä 40 % aurinkopaneelien asennustyön hinnasta. Hyvin palvelevat aurinkopaneelien myyjät yleensä laskevat alustavan kotitalousvähennyksen sinulle valmiiksi ja auttavat myös tarvittaessa sen hakemisessa. Voit tehdä kotitalousvähennyksen verokortille tai myöhemmin veroilmoituksessa. Kun ilmoitat kotitalousvähennyksen suoraan verokortille, saat hyödyn vähennyksestä heti!

Voit lukea lisää kotitalousvähennyksestä Verohallinnon sivuilla.

 

Kilpailuta aurinko­sähkö­järjestelmä ja arvioi tarjouksista kuinka paljon investointi sinulle tuottaa!