EnergiaEki

Aurinkosähkön myynti verkkoon


Tarkkaankin mitoitettu aurinko­sähkö­järjestelmä tuottaa välillä sähköä yli omien tarpeiden. Mitä kannattaa huomioida kun aikeissa on aurinkosähkön myynti verkkoon? Lue tästä!

Kilpailuta aurinkopaneelit

 

Aurinkosähkön myynti verkkoon – Nämä asiat sinun tulee tietää

Päätös aurinkopaneelien hankinnasta on tehty ja pian pääset hyödyntämään itse tuotettua sähköä kotonasi. Mutta entäs, kun aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta etkä ole kotona käyttämässä sähköä? Mitä ylimääräiselle sähkölle silloin käy?

Etenkin kesäaikaan aurinkopaneelit tuottavat monesti enemmän sähköä kuin sitä käytetään. Kun tuotantoa on enemmän kuin kulutusta, voit myydä ylijäämäsähkön takaisin sähköverkkoon käytettäväksi. Näin tuotettu aurinkosähkö ei mene hukkaan.

Lue tästä artikkelista tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee tietää, kun myyt aurinkosähköä verkkoon: miten ja kenelle ylituotanto myydään, millaisen pientuotantosopimuksen voit tehdä, mitä aurinkosähköstä maksetaan, mitä verotuksellisia seikkoja tulee ottaa huomioon ja onko aurinkosähkön myynti kannattavaa.
 

Näin myyt aurinko­paneeleiden tuottamaa ylijäämäsähköä

Voit myydä aurinkopaneeliesi tuottamaa ylijäämäsähköä, jos aurinko­sähkö­järjestelmäsi on kytketty sähköverkkoon. Lisäksi kodissasi tulee olla kaksisuuntainen sähkömittari, joka mittaa verkkoon syötettyä sähköä tunneittain. Mittaamisesta ei aiheudu ylimääräisiä kustannuksia.

Jotta voit syöttää ylimääräisen sähkön takaisin verkkoon, tulee sähkölle olla ostaja. Sähkön syöttö sähköverkkoon on kiellettyä ellei ostajaa ole, mutta kun sinulla on sähkölle ostaja, tapahtuu myynti automaattisesti. Sinun ei siis tarvitse ilmoittaa sähkön ostajalle, milloin tuotantoa on ollut kulutusta enemmän, paljonko sähköä on siirretty takaisin verkkoon ja minkälainen korvaus ylituotannosta sinulle kuuluu. On tietenkin hyvä seurata ylituotantoa ja varmistaa, että saat oikean korvauksen.

Ennen kuin voit myydä aurinkopaneeliesi tuottaman ylijäämäsähkön takaisin sähköverkkoon, tarvitset sopimuksen aurinkosähkön myynnistä.

 

 

Tee pientuotantosopimus sähköyhtiön kanssa

Sopimuksen ylituotannon myymisestä voit tehdä valitsemasi sähköyhtiön kanssa. Suurin osa sähkönmyyjistä ostaa ylijäämäsähköä. Monet kuitenkin tekevät pientuotantosopimuksen vain, jos teet heidän kanssaan sopimuksen myös sähkön ostamisesta. Verkkoyhtiöt eivät osta ylituotantoa.

Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä, kun saat verkkoyhtiöltäsi käyttöpaikkatunnuksen pientuotantokohteellesi. Jatkossa sinulla on siis kaksi käyttöpaikkatunnusta: toinen sähkönkäyttöpaikassa, eli kodissasi, ja toinen sähkön pientuotantopaikassa. Voit vertailla pientuotantosopimuksia esimerkiksi sähköyhtiöiden verkkosivuilla tai ottaa suoraan yhteyttä sähköyhtiöön.

Erot pientuotantosopimuksissa syntyvät lähinnä siitä, millaisen välityspalkkion sähkönmyyjä ottaa ylijäämäsähkön ostamisesta. Kaikki sähköyhtiöt eivät veloita välityspalkkiota lainkaan. Lisäksi sopimuksessa voi olla perusmaksu. Myös muut pientuotantosopimuksen ehdot kannattaa selvittää ennen sopimuksen solmimista.

 

Ylijäämäsähkön varastoiminen akkuun

Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat niin sanottua virtuaaliakkua vaihtoehtona pientuotantosopimukselle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että et myy ylijäämäsähköä, vaan voit ikään kuin varastoida ylijäämän ja käyttää sen itse myöhemmin.

Virtuaaliakun kohdalla ei siis puhuta fyysisestä akusta, ja virtuaaliakku perustuu sopimukseen pientuottajan ja sähköyhtiön välillä. Kuten pientuotantosopimuksen kohdalla, kannattaa selvittää tarkkaan virtuaaliakkusopimuksen ehdot.

Vaihtoehtona ylijäämäsähkön myymiselle tai virtuaaliakulle on hankkia fyysinen akkujärjestelmä. Tällöin ylituotanto varastoituu akkuihin, joista sähköä saadaan illalla ja yöllä, kun aurinko ei enää paista.

Akkujärjestelmä on omakotitalossa asuvalle toistaiseksi taloudellisesti iso investointi. Akut kuitenkin kehittyvät koko ajan, ja ne ovat tulevaisuudessa tärkeä osa älykästä sähkönkulutusta. Koska aurinko­sähkö­järjestelmä tarvitsee toimiakseen sähköä, on akku tarpeen myös silloin jos haluat varautua mahdollisilta verkon sähkökatkoksilta. Huomioi kuitenkin, että akun lisäksi tarvitset myös hybridi-invertterin.

 

 

Mihin hintaan aurinkosähköä voi myydä verkkoon?

Yleensä pientuotantosopimukset perustuvat sähkön markkinahintaan. Suurin osa sähköyhtiöistä maksaa ylituotannosta Nord Pool -sähköpörssin Suomen hinta-alueen tuntihinnan mukaisesti, mikä on myös paras vaihtoehto sähkön pientuottajan kannalta.

Pörssisähkön hintaa voi seurata esimerkiksi Nord Poolin verkkosivuilla. Huomaathan, että korvauksesta voidaan vähentää sähkönmyyjän välityspalkkio pientuotantosopimuksesi ehtojen mukaisesti.

Jos sinulla on pientuotantosopimus ja sähkösopimus samassa sähköyhtiössä, saat hyvityksen ylituotannosta suoraan sähkölaskullesi. Sähköyhtiöillä voi olla erilaisia käytäntöjä, miten he maksavat hyvityksiä, jos kuukauden aikana ylituotannosta saatavaa korvausta on enemmän kuin sähkön kulutuksesta on maksettavaa.

 

Täytyykö ylijäämäsähkön myynnistä maksaa sähkön siirtomaksua?

Verkkoyhtiösi voi laskuttaa ylijäämäsähkön siirrosta. Käytäntö vaihtelee verkkoyhtiöittäin, ja asia selviää ottamalla yhteyttä verkkoyhtiöösi. Siirrosta veloitettu hinta voi kuitenkin olla maksimissaan 0,07 snt/kWh, mikä on suhteellisen vähän, kun huomioidaan että sähkön pörssihinnan kuukausikeskiarvo on viime vuosina vaihdellut muutamasta sentistä muutamaan kymmeneen senttiin kilowattitunnilta. Enimmilläänkin puhutaan siis käytännössä muutamasta prosentista. Siirtomaksuun lisätään arvonlisävero.

Verkkoyhtiö määräytyy sen mukaan, missä asut, eikä verkkoyhtiöitä voi kilpailuttaa. Oman verkkoyhtiösi saat selville sähkönsiirtolaskultasi. Kaikki Suomen verkkoyhtiöt on listattu Energiaviraston sivuilla. Yhtiön nimen perusteella voi joissain tapauksissa päätellä, mikä verkkoyhtiö alueella toimii.
 

Aurinkosähkön myynti ja verotus

Sinun ei tarvitse maksaa tuottamastasi sähköstä veroa, kun sähkö menee omaan käyttöösi. Ylijäämäsähkön myynnistä kuitenkin maksetaan veroa.

Ylijäämäsähkön myynnistä verotetaan ansiotuloveron mukaisesti riippumatta siitä, vähennetäänkö myynnin tuotto sähkölaskustasi tai maksetaanko tuotto tilillesi.

Käytännössä sähkön myynnistä ei kuitenkaan yleensä tarvitse maksaa veroja, koska voit vähentää verotettavasta tulosta aurinkopaneelien hankintaan liittyvät menot. Tuloja ja menoja ei tarvitse ilmoittaa verottajalle, jos sähkön myynnistä ei jää verotettavaa tuloa. Yleensä kotitalouksissa verotettavaa tuloa ei ole, koska hankintaan liittyvät kustannukset ovat myynnistä saatavia tuloja suuremmat. Aurinko­sähkö­järjestelmän taloudellinen hyöty perustuukin yleensä siihen, ettei sähköä tarvitse ostaa niin paljon jolloin samalla säästyy siirtomaksuissa ja veroissa.

Sähköverovelvollisuus puolestaan harvoin koskee kotitalouksia. Sähköverovelvollinen on silloin, jos tuotantolaitteiston teho on yli 100 kVA. Arvonlisäverovelvollisuus puolestaan koskee pientuottajaa silloin, jos liikevaihto on yli 10 000 euroa tai pientuottaja on muilla perusteilla alv-velvollinen.

Verotukseen liittyvistä asioista voit lukea tarkemmin verottajan verkkosivuilta.

 

Kannattaako aurinkosähkön myynti verkkoon?

Aurinkosähkön myynti verkkoon kannattaa aina – muuten tuotettu sähkö menee hukkaan.

Aurinko­paneeli­järjestelmän ylimitoittaminen tarkoituksella niin, että tienaisit ylijäämäsähkön myynnillä ei todennäköisesti ole kannattavaa. Järkevämpää on mitoittaa järjestelmä niin, että käytät suurimman osan sähköstä itse.

Mitoituksessa kannattaa toki ottaa huomioon mahdolliset muutokset sähkönkulutuksessa lähitulevaisuudessa. Jos esimerkiksi suunnittelet sähköauton hankkimista, kasvattaa sen lataaminen sähkönkulutusta kotona, ja järjestelmä kannattaa valmiiksi mitoittaa sen mukaisesti.

Aurinko­sähkö­järjestelmän taloudellinen kannattavuus kuitenkin perustuu siihen, että suurin osa tuotetusta sähköstä käytetään kohteessa. Kun käytät tuottamasi sähkön itse, sinun ei tarvitse maksaa kuluttamastasi sähköstä, sähkönsiirrosta eikä sähköveroa. Kun myyt sähkön takaisin verkkoon, on saamasi korvaus vain osa siitä, mitä säästät, kun käytät sähkön itse..

 

Järjestelmän ylimitoitus siis pidentää sen takaisinmaksuaikaa ja sen myötä heikentää sen taloudellista kannattavuutta. Samalla on muistettava, että käytännössä järjestelmät tuottavat aina myös ylimääräistä sähköä.

Yleensä sähköstä maksetaan pörssisähkön hintojen mukaan. Pörssisähkön hinta on kuitenkin hankalasti ennustettavissa. Erityisesti viime vuosina sähkön hinta on heilahdellut rajusti. Esimerkiksi vuosina 2022 ja 2023 sähkön pörssihinta on ollut matalimmillaan hetkellisesti jopa negatiivinen ja korkeimmillaan noin euron kilowattitunnilta. Ei siis kannata laskea sen varaan, että myymällä ylituotantoa tienaisi merkittävästi, vaikkei se myöskään ole mahdotonta.
 

Aurinkosähkön myynti on joka tapauksessa olennainen osa aurinkopaneelijärjestelmän hankintaa ja myös osa järjestelmän taloudellista kannattavuutta. Muista vertailla pientuotantosopimukset hyvissä ajoin ennen järjestelmän käyttöönottoa, jotta saat ylituotannosta parhaan korvauksen.

 

 

Kilpailuta aurinko­sähkö­järjestelmä ja arvioi tarjouksista kuinka paljon investointi sinulle tuottaa!