EnergiaEki

Aurinkopaneelit omakotitaloon


Kilpailuta aurinkopaneelit kotiisi ilmaiseksi! Tee tarjouspyyntö parissa minuutissa ja Eki hoitaa sinulle tarjoukset helposti vertailtavassa muodossa.

Kilpailuta aurinkopaneelit

 

Mitä kannattaa huomioida, kun hankkii aurinko­sähkö­järjestelmää omakotitaloon?

 

Aurinko­sähkö­järjestelmä hankitaan omakoti- tai rivitaloon yleensä korvaamaan mahdollisimman suuri osa ostettavasta sähköstä omalla tuotannolla. Vihreiden arvojen ohella tavoitteena on siis taloudellinen kannattavuus sähkölaskuja pienentämällä. Oikein mitoitettuna aurinko­paneelit ovatkin erittäin kannattava hankinta.

Hankittaessa pientaloon soveltuvaa aurinko­sähkö­järjestelmää on olennaista miettiä, mihin tuotettua sähköä voidaan tai halutaan käyttää. Ilman erillistä akkua sähköä ei voida varastoida, joten tuotettu sähkö tulee käyttää oman kohteen sähköä kuluttaviin laitteisiin samalla, kun sitä tuotetaan. Ennen järjestelmän hankintaa on hyvä miettiä ainakin seuraavia asioita:

  • Kuinka paljon kohteessani on sähkönkulutusta?
  • Mitä kaikkia sähkölaitteita minun on mahdollista käyttää päivisin?
  • Käytänkö sähköä enemmän aamuisin vai iltaisin?
  • Onko sähkönkulutukseni nousemassa lähivuosina?

 

 

Aurinko­sähkö­järjestelmä mitoitetaan vastaamaan tarpeita

Kuten yleisesti on tiedossa, meillä Suomessa aurinko paistaa aktiivisesti ja korkealta noin puolet vuodesta. Usein pientalokohteissa suuret sähkölaskut vaivaavat erityisesti juuri talvella eli silloin, kun aurinkosähkön tuotanto on melko vähäistä. Aurinko­sähkö­järjestelmän hankkiminen tällaiseen kohteeseen voikin tuntua hullunkuriselta ajatukselta.

Erilaisia virtuaalivarastoja kaupataan aktiivisesti esimerkiksi kotimyynnin yhteydessä. Tällöin saatetaan antaa mielikuva ylimääräisen sähkön tuottamisesta kesän aikana niin sanotusti varastoon, josta se voidaan käyttää talvella. Tämä ei kuitenkaan ole todellisuudessa teknisesti mahdollista, joten kannattaakin perehtyä tarkkaan myyjän tarjoamaan ratkaisuun ja erityisesti sen kestoon. Sopimustekniset ratkaisut, joissa ylituotannon ostava yhtiö maksaa myös siirron osuuden, ovat yleensä lyhytkestoisia, eivätkä maksa itseään todennäköisesti takaisin, sillä usein itse järjestelmän hinta on korkeampi tai sinulle saatetaan myydä tarpeettoman suuri järjestelmä.

Jos aurinko­sähkö­järjestelmään haluaa investoida juurikin taloudellisessa mielessä, on tärkeää miettiä, mihin kaikkeen sähköä voidaan käyttää sen tuotantohetkellä omassa kohteessa ja minimoida ylituotannon syntyminen. Aurinko­sähkö­järjestelmän teho kannattaa mitoittaa sen mukaan, että se kattaa kohteen pohjakulutuksen, lämmityksen ja viilennyksen sekä mahdolliset muut sähköä kuluttavat laitteet, joita voidaan käyttää tai ladata päivällä.

 

 

Aurinkosähköllä voidaan karsia lämmitys- ja viilennyskuluja

Vaikka sähkölämmitteisten kohteiden kulutus painottuukin selvästi enemmän talvelle, voidaan aurinkosähköä hyödyntää oikein mitoitetulla aurinko­sähkö­järjestelmällä tehokkaasti lämmityskulujen alentamiseksi. Yksi suurimmista sähkösyöpöistä ympäri vuoden on lämminvesivaraaja. Nykyisin sähkön siirtohintojen noustessa on yösähköstä saatava hyöty jäänyt jo melko pieneksi verrattuna aurinkosähkön hyödyntämiseen. Lisäksi koko ajan toiminnassa oleva varaajan vastus aiheuttaa piikkejä sähkönkulutukseen, ja ne näkyvät nopeasti myös sähkölaskulla.

Sähkönkulutuksen piikit voidaan välttää ohjaamalla lämminvesivaraaja automaattisesti päälle aurinkopaneelien parhaan tuotannon mukaan ja olemaan päällä tarvittava aika, jotta käyttövesi pysyy vuorokauden ajan lämpimänä. Näin voidaan tiputtaa sähkön ostotarvetta jopa noin viidenneksellä vuosittain. Toki aurinkopaneelien tuottama sähkö kattaa samalla myös kohteen pohjakulutuksen, joka muodostuu kodin muista jatkuvasti päällä olevista laitteista.

Mikäli sähkölämmitteinen koti on varustettu ilma- tai ilma-vesilämpöpumpulla, on tämän teho hyvä lähtökohta aurinko­sähkö­järjestelmän mitoitukselle. Aurinkoisena päivänä sekä ilmalämpöpumppu että aurinko­sähkö­järjestelmä toimivat yleensä täydellä teholla, jolloin sopivalla määrällä aurinkopaneeleita voidaan helposti kattaa ilmalämpöpumpun sähköntarve.

Myös maalämpöjärjestelmän toimintaan aurinko­sähkö­järjestelmä sopii erinomaisesti. Tyypillisesti maalämpökohteissa pystytään tuottamaan noin neljäsosa vuosittaisesta sähköntarpeesta aurinko­energialla. Maalämpökohteen järjestelmän mitoituksen apuna kannattaa käyttää kohteen pohjakulutusta eli selvittää, kuinka paljon sähköä kuluu kohteessa jatkuvasti. Aurinkopaneelit alkavat tuottaa kunnolla sähköä jo maalis-huhtikuussa, joten parhaan hyödyn saamiseksi järjestelmä on suositeltavaa mitoittaa näiden kuukausien keskimääräisen pohjakulutuksen mukaan.

 

Käytä paljon sähköä kuluttavia laitteita ilmaiseksi aurinkosähköllä

Aurinkopaneelien tuottama sähkö on täysin ilmaista – kannattaa siis ottaa siitä kaikki hyöty irti. Aurinkopaneelien omistajat kertovatkin usein sähkönkulutustottumusten muuttuneen niin, että aurinkosähkön parhaan tuotannon aikana pestään pyykit ja ladataan akut. Aurinkosähkö mahdollistaa monien sähkösyöppöjen laitteiden vapaamman käytön ilman huolta suurista sähkölaskuista.

Sähkö- ja hybridiautojen yleistyessä entistä useampi ottaa myös näiden mahdollisen hankinnan tulevaisuudessa huomioon jo aurinkopaneelijärjestelmän kokoa mietittäessä. Mitoittamalla järjestelmä sopivan kokoiseksi lataukseen onkin mahdollista ajella jopa täyssähköautolla ilmaiseksi!

 

Kilpailuta aurinko­sähkö­järjestelmä ja arvioi tarjouksista kuinka paljon investointi sinulle tuottaa!