EnergiaEki

Aurinkopaneelit taloyhtiöön


Taloyhtiöissä aurinko­sähkö­järjestelmä tasoittaa myös kiinteistön yhteisiä sähkökuluja ja nostaa taloyhtiön kiinteistön arvoa ja arvostusta.

Kilpailuta aurinkopaneelit

Myös taloyhtiö voi hankkia aurinko­sähkö­järjestelmän

Aurinko­sähkö­järjestelmästä hyötyvät sekä itse taloyhtiö ja sen nykyiset asukkaat että tulevat asukkaat. Aurinko­sähkö­järjestelmä nostaa taloyhtiön kiinteistön arvoa ja arvostusta. Oikein mitoitettuna ja asennettuna taloyhtiön aurinko­sähkö­järjestelmä maksaa itsensä takaisin kolminkertaisena elinkaarensa aikana, joka on noin 25–30 vuotta. Aurinko­sähkö­järjestelmä on myös helppohoitoinen valinta – aurinkopaneeleja ei tyypillisesti tarvitse huoltaa 10–15 vuoteen.

Taloyhtiöissä asuntojen omien sähkökulujen lisäksi aurinko­sähkö­järjestelmä voi tasoittaa myös kiinteistön yhteisiä sähkökuluja, kuten valaistusta, ilmastointia sekä yleisten tilojen, kuten saunatilojen ja hissien sähkönkulutusta. Usein sähkönkulutus on niin korkeaa, että kannattaa harkita aurinko­paneeleiden hankintaa jo pelkästään näiden kustannusten pienentämiseen. Rivitaloyhtiö tuottaa yleisesti hieman vähemmän yhteisiä sähkökuluja kuin kerrostalo. Esimerkiksi yhteiset latauspisteet sähköautoille voivat nostaa näitä kuluja. Taloyhtiön katoilta pitää löytyä riittävän paljon varjostamatonta tilaa aurinkopaneeleille. Aurinkopaneelit voi myös asentaa pystysuoraan rakennuksen seinälle.

Uusiutuva energia on ehtymätön luonnonvara ja eettinen valinta, josta ei synny kasvihuonepäästöjä. Aurinko­energia ei ole vain loistava ympäristövalinta, vaan myös kannattava taloudellinen panostus.

 

 

Miten toimia, jos haluat aurinko­sähkö­järjestelmän taloyhtiösi katolle?

 

1. Keskustele taloyhtiön hallituksen kanssa asiasta

  • Tuo asia esille taloyhtiön kokouksessa tai laita viestiä hallitukselle etukäteen.
  • Nimetkää vastuuhenkilö vetämään projektia.
  • On hyvä olla yksi selkeästi nimetty projektinvetäjä, johon rakennuttajat, sähköyritys ja muut tahot voivat olla yhteydessä. Kyseinen vastuuhenkilö myös pitää huolta ja arkistoi viralliset paperit.

2. Tilaa selvitys ja pyydä tarjous aurinko­sähkö­järjestelmästä. Kilpailuta!

  • Ilmoita tiedot taloyhtiön sähkönkulutuksesta aurinko­sähkö­järjestelmän toimittajalle samalla kun pyydät tarjousta.
  • Kartoituksesta tulisi selvitä muun muassa, mitä teknisiä vaatimuksia taloyhtiön kiinteistön katto asettaa aurinkopaneeleille, millaista kiinnitysjärjestelmää voidaan käyttää, ovatko aurinkopaneelit juuri sinun taloyhtiöllesi kannattava ratkaisu ja paljonko aurinkopaneeleja mahtuu/kannattaa hankkia.
  • Kilpailuttamalla voit säästää huomattavasti.
  • Huom! Jos taloyhtiösi kiinteistö on suojeltu, aurinko­sähkö­järjestelmän hankinta on luvanvarainen.

3. Toimita kartoitusraportti taloyhtiön hallitukselle ja pyydä myös aurinko­sähkö­järjestelmän asiantuntijaa tulemaan taloyhtiön kokoukseen, tai tiedotustilaisuuteen, kertomaan miten homma toimii ja vastaamaan mahdollisiin kysymyksiin, jotta osakkaiden on helppo tehdä heille hyvä päätös.

4. Valitkaa taloyhtiökokouksessa teille paras aurinko­sähkö­järjestelmä ja äänestäkää asiasta.

5. Asentaminen voi alkaa.

  • Itse asennus kestää alle viikon.

 

Miten tuotantoa ja kulutusta mitataan?

Nykyisellään tuotannon ja kulutuksen mittaukseen on kolme vaihtoehtoa. Ensimmäinen ja lähtökohtaisesti paras vaihtoehto on hyvityslaskentamalli, jossa asunto-osakeyhtiön osakkaat voivat muodostaa yhteisön, jota koskevat samat ehdot kuin yksittäistä pientuottajaa. 

Toinen vaihtoehto on takamittarointi, jolloin asukkaat itse voivat hyödyntää taloyhtiön tuottamaa aurinkosähköä suoraan ilman verkkoyhtiötä. Kolmas vaihtoehto on, että asukkaat ostavat jatkossakin omat sähköt sähkömyyjänsä kautta ja taloyhtiön tuottama aurinkosähkö käytetään ainoastaan taloyhtiön yleiseen sähkönkulutukseen.

 

Hyvityslaskentamalli

Sähkön pientuottajat voivat nykyisin muodostaa paikallisen energiayhteisön, jota kohdellaan samoilla ehdoilla kuin yksittäistä pientuottajaa. Asunto-osakeyhtiöiden osakkaat pystyvät siis hyödyntämään yhteisesti hankittua aurinko­sähkö­järjestelmää normaalisti myös rivitaloissa ja kerrostaloissa. Tämä on ollut mahdollista vasta vuoden 2021 tammikuun alussa voimaan astuneen lakimuutoksen myötä.

Paikalliseen energiayhteisöön voi liittyä ja siitä voi erota vapaasti. Kukin yhteisön yksittäinen jäsen voi myös vapaasti valita oman sähköntoimittajansa. Paikallisen energiayhteisön perustamisessa on tärkeää huolehtia, että sen sähköntuotantolaitteisto liitetään jakeluverkkoon samalla liittymällä kuin sähkön käyttöpaikatkin. Taloyhtiön asukkaat voivat vaihtoehtoisesti myös perustaa ns. aktiivisten asukkaiden ryhmän.

Paikallisen energiayhteisön tai aktiivisten asukkaiden ryhmän hankkiman pientuotantolaitoksen, kuten aurinko­sähkö­järjestelmän, sähköntuotto jaetaan yhteisön itsensä päättämien jakosuhteiden tai -periaatteiden mukaan siihen kuuluvien asukkaiden kesken. Tätä varten lakimuutosten myötä nykyisin käytössä on myös hyvityslaskentamalli.

Hyvityslaskentamalli perustuu modernien älymittarien tuottamaan dataan. Aurinkosähkön tuotanto tai muu pientuotanto jaetaan asukkaille laskennallisesti älymittarien avulla. Hyvityslaskentaa varten aurinko­sähkö­järjestelmä kytketään taloyhtiön mittariin niin, että tuotettu sähkö kiertää yksittäisten asuntojen mittareihin taloyhtiön verkon sisällä. Digitaalisten etäluentalaitteiden hyödyntäminen mahdollistaa pientuotannon ilman tarvetta kalliille mittarimuutoksille.

Hyvityslaskenta on yksinkertaista matematiikkaa. Tuotanto jaetaan energiayhteisön jakoperiaatteen mukaan asunnoille ja osuudet vähennetään asuntojen ostamasta sähköstä. Mikäli tuotanto ylittää kulutuksen, ylijäämän voi myydä verkkoon. Pientuotannon taloudellisen kannattavuuden kulmakivi on kuitenkin mitoitus siten, että minimoidaan sekä ostetun sähkön että verkkoon myydyn sähkön määrä. Hyvityslaskenta tehdään tunnin mittaisten mittausjaksojen sisällä, minkä takia puhutaankin “tunnin sisäisestä netotuksesta”.

Ennen 2021 lakimuutoksia taloyhtiöiden asukkaiden mahdollisuus osallistua pientuottajina energiamurrokseen ja säästää sähkölaskussaan oli huomattavasti rajallisempi.

 

Takamittarointi

Takamittarointi oli aiemmin tavallisin tapa hoitaa aurinkosähkön laskutus taloyhtiössä. Takamittarointi tarkoittaa sitä, että taloyhtiö omistaa sekä kiinteistön että asuntojen sähkömittarit ja laskuttaa asukkaita heidän sähkönkulutuksensa mukaan, joko sisäisellä laskutuksella tai sähkövastikkeella. Taloyhtiölle tulee verkkoyhtiöltä yksi yhteislasku sähkönkulutuksesta, jonka kokonaissumman esimerkiksi isännöitsijä kerää asukkailta. Tällöin myös taloyhtiön tuottama aurinkosähkö tulee suoraan asukkaiden hyödyksi ja käyttöön eikä kierrä verkkoyhtiön kautta.

”Takamittaroinnilla aurinkosähkön tuotanto omaan käyttöön tapahtuu teknisesti samaan tapaan kuin omakotitalo-, yritys- ja kuntakiinteistöissä. Aurinkosähkövoimala kytketään verkkoyhtiön summamittariin taloyhtiön kulutuksen puolelle, jolloin aurinkosähkön tuotanto vähentää taloyhtiön ja asukkaiden ostosähkön määrää. Joissakin tapauksissa uutta summamittaria ei tarvita, vaan aurinkovoimala ja asuntojen mittarit voidaan kytkeä olemassa olevaan taloyhtiön kiinteistösähköliittymään", sanoo Karoliina Auvinen Aalto-yliopistosta.

Huono puoli takamittaroinnissa on, että yksittäinen asukas ei voi kilpailuttaa sähkösopimustansa, vaan hänen on ostettava sähkönsä taloyhtiöltä, joka on sekä sähkö- että verkkosopimuksen sopijapuoli.

 

 

Paremman ilmaston puolesta

Asentamalla aurinko­sähkö­järjestelmän taloyhtiö voi saada taloudellista hyötyä, säästää kuluissa ja parantaa energiatehokkuutta – sekä osallistua energiamurrokseen paremman ilmaston puolesta!

Tee kilpailutuspyyntö taloyhtiösi puolesta. Valmiiden tarjousten kanssa sinulla on konkreettiset välineet edistää asiaa taloyhtiön hallituksen kanssa, ja hallituksen on helpompi lähteä viemään asiaa eteenpäin kun he saavat tarjouksista selkeämmän käsityksen projektin kustannuksista ja tuotosta.

 

 

Kilpailuta aurinko­sähkö­järjestelmä ja arvioi tarjouksista kuinka paljon investointi sinulle tuottaa!